fbpx

Bukplastikk

Bukplastikk

Hva er bukplastikk?

Ved en bukplastikk (mageplastikk, “tummy tuck”) fjerner vi hudoverskudd på magen og strammer huden og ofte fettsuger midjen. Er hudens elastisitet bevart og ikke for hengende, kan man løse problemet ved fettsuging alene som også kan trekke huden noe tilbake, men hvis det er hudoverskudd må det korrigeres ved en full bukplastikk eller en minibukplastikk for å få en stram mage og få frem en pen form og underliggende kontur. 

Under graviditet går magemusklene til siden og kommer ikke alltid sammen igjen etterpå. Hos kvinner som har født flere barn kan man ofte ha rektusdiastase (“splittede magemuskler”) som både kan gi en slapp bukvegg som man ikke får trent opp igjen, og manglende støtte av bukveggen foran som av og til gir ryggsmerter, og som kan korrigeres ved å sy disse sammen igjen under operasjonen (“rafing”).

Det er ulike metoder, og på konsultasjon vil plastikkirurg se hvilken metode som egner seg best for deg, grad av hudoverskudd, om det foreligger rektusdiastase, vurdere BMI, eventuell vekttap før inngrep eller fettsuging, plassering av navle og snittføring. Man kan utføre bukplastikk alene eller i kombinasjon med fettsuging om det er behov for det. Arret legges i trusekanten og målet er at dette kommer så lavt som mulig. I endel tilfeller holder det med minibukplastikk hvor man ikke flytter navlen og kun fjerner det nederste området, mens det ved en full bukplastikk strammes helt opp til brystbenet og man lager en ny navle.

Under graviditeten strekkes huden betraktelig, og sammentrekningen av huden etter fødselen er ofte ikke tilfredsstillende og kan gi hudoverskudd på magen som kan være plagsomt. Andre har vært overvektige og får etter at man slanker seg et plagsomt hud- og fettforkle som henger over buksekanten. Man kan trene bort fett, men hudoverskuddet klarer man ikke trene bort. Hos mange kan også dette området være særdeles vanskelig å trene. 

Vi lukker vanligvis såret med sting som løser seg opp av seg selv. Det er vanlig å legge inn to dren som fjerner blod og væske fra sår området under huden. Disse fjernes vanligvis noen dager etterpå ved første kontroll hos sykepleier. Vi anbefaler at du teiper arrene i et par måneder etterpå. 

For full bukplastikk hvor det foreligger medisinsk indiksjon, dvs hvor det er gnisning og eksemplager, kan man få mulighet for sykmelding i 2-4 uker.