fbpx

Fettransplantasjon

Fettransplantasjon

Hva er fettransplantasjon?

De fleste er godt kjent med fillerbehandlinger som Restylane og Juvederm til ansikt. Man kan gjøre det samme med fettransplantasjon som gir et naturlig og permanent resultat. Til ansikt er vanligste behandlingsområdene vi gjør kinnben, tinning, lepper, kjevelinje og hake, dersom det er volumtap i disse områdene. Ofte gjør vi såkalte “full face” behandlinger med små volumendringer på flere steder. Rynker, dype furer og også utjevnes med tynne striper av mikro fett. Metoden er mest egnet der man har mye volumtap som feks etter vekttap eller hos eldre personer og man trenger mye filler for å komme i mål. 

Metoden er også meget godt egnet og brukes mye for transplantasjon av fett til bryst eller rompe. Man bruker ulike teknikker for de ulike områdene og ulike størrelser på høste- og injeksjonskanyler for å høste fett med forskjellig størrelse til de ulike områdene. Man snakker gjerne om makro fett til større områder som bryst og rompe og mikro fett til ansikt og nano fett til huden som skinbooster der hvor man kun ønsker en stamcelle effekt og hvor det er injiseres særdeles lite fett og mer av hjelpestoffene som f.eks. Vekstfaktorer og stamceller som gir en fin hudstruktur og fin glød. 

Filler er ofte best egnet for mindre korreksjoner og yngre aldersgrupper, men har en ulempe i det det går ut igjen og i noen tilfeller trenger store mengder fillere. For såkalte “full face” behandlinger eller ved større mengder, vil fettransplantasjon både være mer permanent og kostnadssparende for pasienten. 

Ofte brukes fettransplantasjon som tilleggsprosedyre ved for eksempel ansiktsløft.

Fettet tas fra egen kropp gjennom spesielle kanyler. Dette skjer under lokalbedøvelse og beroligende medisiner (sedasjon), og behandles på en spesiell måte før det injiseres med en spesiell sprøyte i det ønskede område. Mengde av fett er avhengig av volumet i det område man ønsker å korrigere. Stort sett handler det om relativt små mengder fett. Det er en fordel at man tar fett fra et område som trenger korrigering ved samme seanse, for eksempel å kombinere fettsuging av mage eller lår med korrigering av ansikt og lepper.

Pga at fettet er levende celler og det må gro blodkar inn i disse kan det være lit ulik evne til å gro inn i ulike områder, og hvor mye som resorberes varierer fra person til person. Vanligvis gror fettet godt inn i det mottakende området, men man må regne med at kroppen absorberer