fbpx

Estetisk Hudklinikk & Plastikkirurgi

Fettransplantasjon til bryst

Fettransplantasjon betyr at man flytter fettvev fra et sted til et annet. Det vanligste er å flytte fett til bryst for å øke volum eller til rompe, men også til ansikt i små mengder for å korrigere tapt volum som ved fillerbehandlinger. Metoden gir et permanent resultat, sålenge man holder noenlunde samme vekt. Dersom man har en annen fordeling av fettvev enn hva som er enten vanlig eller ønskelig så kan man fettsuge et område og transplantere dette fettet til et annet sted for å øke volum og eller endre form. Det krever en egen mer skånsom teknikk og egne fettsugingskanyler når fettet skal spares og flyttes til et annet sted. 

Metoden er godt eget for de som ønsker å ha et mest mulig naturlig resultat, øke kun 1-2 koppstørrelser, eller transplantere fett istedenfor protese eller rundt en protese dersom det er lite bryst eller fettvev over protesen. Ofte kan det være en god kombinasjon med fettsuging av 1-2 områder man ønsker å fettsuge. 

Metoden er tidkrevende fordi ved vanlig fettsuging trenger man ikke ta hensyn til fettet som suges ut, men her må det benyttes spesielle kanyler som høster de minste bestanddelene og de mindre fettcellene. Dette fordi det skal gro blodkar inn i dette og de større fettcellene vil få problemer med å overleve i et nytt miljø. Det transplanteres derfor tilsvarende ikke i klumper, fordi det sentrale delene vil da ikke få blodtilførsel, men i tynne striper i flere plan for å bygge volum og for at blodkar kan vokse inn i fettet. 

Ved rekonstruksjoner etter brystkreft brukes fettransplantasjon mye spesielt over proteser fordi det er lite vev over protesen etter brystet er fjernet. Den vanligste årsaken til å velge dette inngrepet av kosmetiske årsaker er å forstørre brystene på grunn av manglende volum, form og for å korrigere asymmetri (ulikhet). Det kan også være kvinner som har små og tomme bryst etter å ha gjennomgått graviditet og amming eller kvinner som har lite utviklet bryst. 

Mange ønsker ikke å legge inn fremmedlegemer som silikonimplantater, men vil ha noe som føles naturlig. Noen har implantater fra før, men ønsker å få mer fylde i brystene uten og måtte skifte til større implantater. Noen kvinner, gjerne de som er slanke og har lite fettlag under huden kan danne små folder i protesene som kan synes og kjennes (såkalt Rippling). Et alternativ kan da være å transplantere fett.

En Hybrid brystforstørrelse er en brystforstørrelse hvor man kombinerer protese og fett. Et bryst består av kjertelvev innerst som gjør brystet stramt og gir prosjeksjon og fettvev utenpå som gjør brystet mykt å ta på og hud ytterst som er stram og i tillegg til strukturene i brystkjertelvevet er med å holde det på plass. En hybrid brystforstørrelse hvor protesen bygger et visst volum f.eks. ⅔ eller ¾ og hvor fettet ligger over protesen og gjør det mykt og skjuler f.eks. kantene på protesen, er en veldig god løsning om man har lite kjertelvolum, men allikevel endel fett på kroppen ellers.